• Vlad

În Germania marfa se vinde și fără stăpân

Interesant titlu nu? Cum adică, marfa se vinde singură? Ei bine exact așa cum crezi. Deși știam destul de multe lucruri despre Germania înainte să vin aici, asta a fost o surpriză nu doar plăcută cât de-a dreptul șocantă la început.


Imaginează-ți că e vară și te plimbi pe un drum nu foarte intens circulat dar nici pustiu, înconjurat de lanuri de porumb și alte cereale, iar din loc în loc vezi ba o tarla cu flori, ba un petec de pământ cu dovleci. Și în fața lor o pancartă și un mic chioșc. Pe pancartă scrie (în Germană evident) ceva de genul ”Autoservire”, plus o serie de instrucțiuni despre cum poți folosi foarfeca pusă la dispoziție în micul chioșc să culeg un buchet de flori. Instrucțiuni și o listă de prețuri, în funcție de câte flori dorești. Sau de cât de mare este dovleacul pe care îl dorești. Sub instrucțiuni, o pușculiță în care poți lăsa banii după ce ți-ai terminat treaba.


Cei mai moderni oferă și posibilitatea de a plăti cu Paypal (Sursă: Google.com)

Cu alte cuvinte oamenii își lasă marfa pe marginea străzii să se vândă singură, fără supraveghere, fără oameni care să stea cu ochii pe ea de teamă că pot rămâne în câteva momente de neatenție fără ea. Asta pentru mine a fost așa, ca o revelație aproape. Adică denotă un grad de încredere atât de mare în oamenii din jur, încât aproape că m-a făcut să mă simt inconfortabil și să mă tem eu pentru ei. Evident că nu aș avea de ce, dar venind dintr-o țară ca România unde din păcate, furtul este un fenomen național și nici cea mai insignifiantă chestie nu este ferită de potențiali doritori, un loc în care poți să îți lași munca de peste vară nepăzită, la vânzare fără vânzător și fără paznic este pentru mine un loc aproape magic. Mi-aș dori ca și România să ajungă genul ăsta de loc și sunt încrezător că se va întâmpla în viitorul apropiat.

Pe voi ce v-a impresionat plăcut când ați poposit în țara ce a devenit noua voastră casă? Aștept comentariile voastre cu interes. Pe curând!

11 afișare

©2019 by Diasporacast. Proudly created with Wix.com