• Vlad

Ce e special la Germania?

Aceasta este întrebarea pe care am auzit-o cel mai des în momentul în care am început să îmi anunț familia și prietenii despre decizia de a veni aici. ”Ce găsești mă în Germania, de nu găsești aici mă rog? Se dă ceva gratis? Nu câștigi suficient de bine? Crezi tu că o să îți fie mai bine acolo decât aici, să bem beri și să ne distrăm?” Cam așa au decurs toate conversațiile. Bineînțeles, majoritatea celor care pun problema așa, sunt oameni care fie nu au călătorit suficient, fie nu au experimentat ce trebuia experimentat dintr-o cultură sau țară, fie pur și simplu oameni de altă părere decât a mea, lucru perfect normal dealtfel. Ar fi fost cel puțin ciudat să gândim toți la unison.


Ei bine ce m-a făcut pe mine să vin în Germania culmea, nu au fost banii, deși evident este un detaliu ce nu poate fi neglijat. Dar nu a fost motivația noastră principală. Motivul numărul unu a fost efectiv diferența de civilizație dragii mei, care este nu doar mare, ci în anumite aspecte este COLOSALĂ. Ce înțeleg eu prin asta? Păi tot ce înseamnă infrastructură în primul rând: rutieră – autostrăzile germane nu mai au nevoie de prezentare, feroviară (am fost întotdeauna un pasionat al transportului feroviar), aeroporturi, PISTE DE BICICLETE! Am mers în ultimii ani mai mult pe bicicletă decât cu mașina prin Brașov și nu au existat multe dăți în care sa nu mă tem la modul cel mai serios pentru integritatea mea corporală. Aici biciclistul e rege, nu șoferul. Respectul față de transportul pe două roți e uneori exagerat, dar e normal. Pe două roți ești mult mai vulnerabil, deci lumea încearcă să te protejeze. Pe urmă serviciile – de la cum ești tratat la ghișeu, până la cât de puțin ești nevoit să stai pe la cozi! Lumea zice că Germania este o țară puternic birocratică și probabil că așa este, dar eu personal am rezolvat foarte multe din treburile administrative aferente imigrării mele aici din confortul propriului apartament. Detalii într-un episod următor 🙂 Apoi probabil factorul cel mai important – societatea civilă în sine. Oamenii ăștia sunt vizibil mai fericiți. Te salută pe stradă, îți zâmbesc, te ajută, îți oferă locul în față la coadă la supermarket dacă ai doar două-trei chestii în mână. INCREDIBIL! Asta chiar nu mă așteptam, venind din România, țara în care cearta la coadă e sport național. În Germania lumea nu se urăște, nu se înjură, nu se tratează unii pe alții fără respect doar pentru ca unul e îmbrăcat mai sărăcăcios sau pentru că pare ”de la țară”. Ei bine toate astea m-au făcut sa îmi doresc să revin. De preferință de tot. Acesta este genul de loc în care îmi doresc sa trăiesc. Chiar dacă e fain să faci grătare weekend de weekend, să bei bere și sa faci mișto cu prietenii. Uneori asta nu mai e suficient. Pentru mine nu a mai fost. Nu e ușor sa lași totul în urmă, să începi o viata nouă între străini, indiferent ca ești român sau orice alta nație, dar trebuie să știi ce e important pentru TINE. Care sunt prioritățile TALE? Ce îți dorești TU și de ce? Și cel mai important: ai lângă tine persoana sau persoanele care sa te susțină în acest demers? Fiecare are răspunsurile lui.


Eu le-am obținut pe ale mele, și din fericire iubita mea și mama mea m-au susținut, au văzut lucrurile ca mine și cu ajutorul lor am făcut acest pas. Nu regret încă și sunt optimist ca nu voi regreta niciodată. Până la urmă mă pot întoarce oricând, dacă mă plictisesc, dacă nu îmi mai place, dacă devine România peste noapte locul perfect în care să duci un trai împlinit. Consider că trebuie ca fiecare să gândească astfel. Sunt convins că sunt mulți care nu fac pasul ăsta din teama, deși își doresc. Nu aveți de ce sa vă fie frică! Diaspora nu mușcă, dimpotrivă e plină de oameni care vă vor susține. Fiți curajoși și nu lăsați nimic să vă oprească din a vă urma visele.

Inclusiv scopul acestui site, în momentul în care va ajunge atât de complet, este să ajute toți românii ce vor să emigreze și bineînțeles pe cei care au făcut-o deja să afle știri, informații utile, să găsească conexiuni și în general să ajute la integrarea mai bună a tuturor. Momentan mă voi axa pe Germania, pentru că este un proiect solo și experienta mea este aici, urmând pe viitor colaborări cu expați din alte țări, astfel încât aceasta pagina sa fie sursa principala pentru a fi bine informați cu privire la tara în care ați emigrat sau în care veți emigra.


Pe curând!

1 afișare

©2019 by Diasporacast. Proudly created with Wix.com