• Vlad

Despre altruism

În momentul în care scriu aceste rânduri, România își alege președintele pentru următorii cinci ani. Mai sunt 2 ore până la aflarea rezultatului final dar pentru scopul acestei postări, acest rezultat este irelevant. Pentru că nu este vorba de rezultat, ci este vorba de cum românii din diaspora au luat centrul scenei, spotlightul, cu asalt. Vorbesc aici despre grupul de Facebook VOLUNTARI ÎN EUROPA, un grup despre care am aflat în ziua turului I al alegerilor prezidențiale, absolut întâmplător, în timp ce pierdeam vremea pe Facebook. Un grup care mi-a întărit crezul că românii din diaspora sunt speciali.

De ce spun asta? Păi pentru că vorbim despre un grup al cărui scop principal este în aceste zile să ajute cât mai mulți dintre românii de pe șoselele Europei să ajungă la o secție de vot, pentru a-și putea exercita acest drept fundamental. Cu alte cuvinte, sute de oameni din toată Europa și-au oferit atât acum 2 săptămâni în turul I, cât mai ales azi, în turul II, turul cel important dacă pot spune asta, timpul și banii (sub forma combustibilului folosit) pentru a ajuta șoferi de cursă lungă să ajungă la o secție de votare din apropiere sau în anumite cazuri chiar de la o distanță considerabilă. Oameni de pe tot continentul s-au organizat după puteri și pricepere pe un grup de Facebook, cu hashtaguri, cu tabele, cu postări numeroase, astfel încât Europa sa fie cat mai bine acoperita de voluntari. Din sudul Spaniei, pana în Danemarca și Suedia, români inimoși și-au oferit resursele pentru ca concetățenii lor aflați în tranzit, la muncă sau la plimbare, să găsească drumul către secții. Uneori s-au deplasat peste 100 - 150 de kilometri, alteori au făcut 3-4 sau 7 ture GRATUIT doar pentru a le oferi celorlalți șansa pe care altfel ar fi ratat-o. Presa vuiește în aceste momente despre acest subiect și pe bună dreptate. Acești oameni o merită. Merită să fie lăudați pentru deschiderea și altruismul de care au dat dovadă și pentru ca au reușit să treacă peste diferențele care de multe ori ne fac sa ne uitam urât unii la alții, și pentru câteva ore, românii de peste granițe au fost cu adevărat un POPOR.

Eu nu sunt un patriot, nu am fost niciodată și consider patriotismul mai mult o slăbiciune decât o virtute, dar în aceste momente nu pot să nu fiu mândru de conaționalii mei aflați în pribegie. Am fost și eu la rândul meu voluntar, am dus oameni, atâți cați am găsit, în ambele tururi. Acum două săptămâni am avut onoarea să fiu unul dintre acești voluntari, am dus 3 șoferi de cursă lungă dintr-o parcare de pe marginea autostrăzii, unde își petreceau duminica odihnindu-se în micile spatii de odihna din dubele lor, când dorința de a își lua destinul național în mână a fost mai mare decât oboseala drumului, iar eu am avut onoarea de a fi cel care le-a îndeplinit această dorință. 60 de km prin noapte dus întors, i-am condus pe cei 3 către secția de votare din apropierea mea, unde atmosfera era destul de veselă și relaxată, oameni faini, aglomerație scăzută, chef de vorbă. Oamenii mei au votat, și intre timp eu am intrat în vorbă cu câțiva membri ai comisiei, cărora le-am povestit puțin despre mobilizarea de pe Facebook, și cum au ajuns cei trei să voteze acolo. Uimire și bucurie! Nu știa nimeni din cei prezenți despre aceasta adevărată mișcare și gestul nostru, al voluntarilor, a fost primit cu emoție și lacrimi de către oamenii prezenți în sală. Atât al voluntarilor cât și al celor care au ales sa apeleze la noi pentru a reuși să voteze, când puteau sa stea liniștiți și să își vadă de odihna de duminică în parcările de pe autostrăzile Europei, cum de altfel în mod greșit procedează extrem de mulți alegatori în țară, unde tot ce îi desparte de o secție de votare este o scurtă plimbare pe jos sau cu autobuzul... Dezamăgitor!

Vineri, 22 noiembrie am fost să votez la aceeași secție de votare. Am fost recunoscut imediat și întâmpinat cu saluturi cordiale și strângeri de mână sincere. S-a dus vestea gestului nostru și impactul a fost major, lumea simțindu-se brusc mai motivată și energizată. Oamenii de rând au aflat și ei despre acest act pe care l-au salutat si l-au pus la inimă.

Azi, duminică, ziua in care majoritatea oamenilor se odihnesc, a fost și cea mai aglomerată zi de pe grup. Zeci și sute de oameni au reușit să voteze datorită unui grup de oameni simpli, cu vieți normale, uneori aglomerate dar care și-au rupt din timp ca să se asigure că un număr cât mai mare de români au șansa să voteze. Eu am avut un singur ”client”, pe Nea Mihai, care deși se apropie de vârsta pensionarii încă spune ca nu e sigur că rămâne în România dacă lucrurile nu se schimbă radical. Își dorește o țară modernă și onestă pentru nepoții săi. A votat, s-a bucurat, și mi-a făcut cadou o sticluță de pălincă premium, de la Maramureș!

Mi-e greu să exprim ce simt în acest moment, sper că fiecare cititor al acestui blog poate să înțeleagă cât de semnificativ este acest gest, pentru că este una din rarele ocazii când românii au fost cu adevărat uniți. Indiferent de zona din care vin, indiferent de meseria pe care o practică sau de venitul pe care îl au, chiar și indiferent de culoarea politică, aceste zile au fost despre democrație și despre libertăți, nu despre cine cu cine votează. Românii din diaspora au înțeles ce e mai important. Și acum ajung la partea mai tristă a acestor zile.

Partea mai tristă este că din nou este nevoie ca românii să își petreacă ani întregi în afara țării al cărei dor îl duc de cele mai multe ori pentru ca aceștia să înțeleagă ce înseamnă iubirea de seamăn și altruismul. Spun asta pentru că deși suna urât și poate pe unii o sa ii supere ce o sa spun, sunt destul de convins că gestul acesta nu putea avea loc decât în afara țării unde locuiesc acești oameni care au lăsat totul în urmă pentru a-și face o viață mai bună. Oamenii care au emigrat de cele mai multe ori aproape forțați de niște împrejurări sinistre care i-au ținut în sărăcie sau care i-au privat de dreptul fundamental la educație, dar oameni care și-au făcut o viață și un rost peste hotare și care și-au dorit ca toți cei rămași în tara să aibă parte de un viitor și de un trai cât mai bun.


Respect români, respect Diaspora!

12 afișare

©2019 by Diasporacast. Proudly created with Wix.com